
Äventyraren Ebba Forsgren vill se havsdjur vid Madeira
Nyheter
Ebba Forsgren är en skidåkare, modell, producent, projektledare, skribent och föreläsare som är öppen för det mesta som kommer i hennes väg. Hon älskar djur och ska följa med World Animal Protection för att se djurlivet i det djurvänliga havsreservatet Widlife Heritage Area vid Madeira.
Ebba följde med oss till Thailand för att granska elefantindustrin under 2024 tillsammans med Cajsa Wessberg och Frida Jernspets. De fick upp ögonen för det hemska som elefanter kan utsättas för inom turistindustrin. Hon fick också se flera djurvänliga elefantanläggningar som vi stödjer.
Nu är det dags för en ny resa med denna engagerade äventyrare. Hon följer med oss och Ving till Madeira, där hon får uppleva den förhoppningsvis enbart positiva sidan av djurvänlig turism – främst öns Wildlife Heritage Area, där hela 25 arter av delfiner och valar har setts. På Madeira ska hon få följa med på turer till havs men också vandringar och annat som ön har att erbjuda en äventyrare som Ebba.
”De senaste åren har mitt arbete tagit mig till otroligt häftiga platser och fått mig att utmana mig själv både fysiskt och mentalt. Min huvudsport är skidåkning, men jag har också en stor kärlek till klättring – en värld jag utforskar mer och mer och planerar att fokusera ännu mer på under somrarna. Jag älskar fridykning, helst med stora havsdjur som valar och hajar. Att bestiga höga berg är också en favorit. Kort sagt – jag älskar att utmana mig själv och upptäcka nya äventyr!”
Så beskriver hon sig på sin hemsida och allt utom skidåkning hoppas hon kunna få uppleva på Madeira.
Stort djurintresse
Ebba är född och uppvuxen i den svenska fjällstaden Åre men flyttade sedan till Stockholm. Sedan dess har hela världen blivit hennes hem. Hon berättar att hon aldrig varit på Madeira:
– Men det har stått så högt upp på min lista länge faktiskt. Mest för bergens skull — vandringarna där ser orimligt vackra ut. Men nu när jag fick veta att det går att dyka med valar där så skulle jag säga att nu vill jag mest dit för havets skull!
Har du rest med Ving förut? Hur ser du på att de är en djurvänlig researrangör?
– Detta blir första gången! Jag tycker det betyder allt med tanke på hur smutsig djurturismen fortfarande är – något som jag fick lära mig mycket om förra året när jag var i Thailand med World Animal Protection och fick se hur elefantturism förstör elefanters liv.
Berätta mer om din passion för havets djur!
– När jag var 20 år bodde jag på Hawaii i ett år och trots att jag trodde att jag skulle bli värsta pro surfer-girlen, så lockade livet under ytan mig så mycket mer. Jag började fridyka en hel del och från att ha gått från att vara lite rädd för fiskar gick jag till att älska allt som simmade. Blev speciellt fascinerad av hajar och sköldpaddor. Mitt känslomässiga band till havets djur stärktes när vi räddade en sköldpadda som fastnat med sitt ben i en krok och fiskelina. Sedan dess har jag dykt med flera stora djur — det mest episka har varit knölvalar i Franska Polynesien.
Hur har ditt djurintresse tagit sig uttryck genom livet?
– När jag var liten hade jag en grej för gnagare — jag hade två hamstrar och två kaniner. Utöver det har jag dock aldrig varit en husdjursperson — jag har alltid varit mer dragen till vilda djur. Björnar och valar är mina favoritdjur. Det finns så många vilda djur jag vill se med egna ögon i mitt liv. Att göra det på ett djurvänligt sätt ute i det vilda –med organisationer som garanterar att djuren inte far illa av det, är det enda sättet jag vill göra det på.
*DJURVÄNLIGA RESEUPPLEVELSER
Jag ska tillsammans med World Animal Protection besöka Madeira, som en del av organisationens samarbete med Nordic Leisure Travel Group (svenska Ving och danska Spies) för att sätta fokus på djurvänliga reseupplevelser.
▶ Är du också djurvän?
Då är vi mycket tacksamma om du stödjer vårt arbete! World Animal Protection är en global djurskyddsorganisation med rötter ända tillbaka till 1950-talet. Vi är verksamma över hela världen har kontor i Nord- och Sydamerika, Europa, Afrika, Asien och Oceanien.
Vårt arbete för att stoppa djurs lidande i Sverige och andra länder är särskilt fokuserat på två områden: att hjälpa djuren i livsmedelsindustrin och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer. Vi arbetar både med att praktiskt hjälpa djur och opinionsbildning.
Med vår verksamhet för djuren bidrar vi också till att minska akuta globala problem, som klimathotet från djurindustrins stora utsläpp av växthusgaser, skogsskövling, och smittspridning mellan djur och människor.
World Animal Protections insatser för djuren är beroende av frivilligt stöd och hade inte varit möjliga utan generösa gåvogivare. Tillsammans är vi över 250 000 djurvänner som hjälper djur varje månad över hela världen!
Om du inte redan är gåvogivare, är vi är mycket tacksamma om du också vill vara med och skapa en djurvänligare värld: