
Kampanjsuccé: Nu stängs Sveriges sista pälsfarm!
Nyheter
World Animal Protections kampanjarbete för att avveckla den svenska pälsdjursuppfödningen har äntligen lyckats. Senast den 30 juni i år kommer sannolikt den sista minkfarmen i Sveriges att stängas. Det visar färska siffror från Jordbruksverket.
Toppfoto: We Animals
Minkfarmarna har haft till i dag på sig att ansöka om statligt avvecklingsstöd. Siffror från Jordbruksverket visar nu att 26 minkfarmare har ansökt om stöd. Bidraget betalas ut i efterhand till farmare som har avslutat sin uppfödning senast den 30 juni.
Foto: Fur Free Europe
Det här innebär troligen att det inte längre kommer att finnas någon pälsdjursuppfödning alls i Sverige från och med den 1 juli, eftersom den tidigare uppfödningen av rävar och chinchillor redan har upphört.
Roger Pettersson, som är generalsekreterare för svenska World Animal Protection, gläds åt framgången, men påpekar samtidigt att det finns en del kvar att göra:
– Det är en stor kampanjsuccé för oss som under många år krävt ett stopp för den oacceptabla uppfödningen av pälsdjur. Nu inleder vi nästa fas i vår pälskampanj. Regeringen har nyligen beslutat att tillsätta en utredning om ett eventuellt förbud mot pälsdjursuppfödning i Sverige och vi kommer att arbeta för att det ska genomföras. Dessutom stödjer vi medborgarinitiativet Fur Free Europe, för att pälsdjursuppfödningen ska bli olaglig i hela EU. Det initiativet har skrivits under av över 1,5 miljoner EU-medborgare.
Hoppfull utveckling
Pälsindustrin hamnade i ett helt nytt läge på 2020-talet. Under covid 19-pandemin visade det sig att viruset spreds bland minkarna. Minkfarmerna ökade risken för att viruset skulle kunna förändras och spridas vidare till människor. Flera länder i Europa vidtog då drastiska åtgärder mot minkhållningen genom att skynda på förbud eller avliva minkar.
Foto: We Animals
Under 2023 meddelade Sveriges landsbygdsminister Peter Kullgren att regeringen beslutat att avsätta 180 miljoner för att stötta de företagare som frivilligt avvecklade sin minkuppfödning.
Samtidigt informerade landsbygdsministern om att regeringen kommer att se över djurskyddslagen med syfte att se om lagen kan ändras så att det blir olagligt med pälsdjursuppfödning. Utredningen ska komma med sitt betänkande senast den 28 februari nästa år. EU-kommissionen har givit sitt expertorgan på djurvälfärdsfrågor EFSA i uppdrag att ta fram en rapport om ett EU-förbud, som kommer att presenteras under sommaren.
Roger Pettersson är hoppfull både när det gäller utvecklingen i Sverige och EU:
– Personligen tror jag att vi nu bevittnar slutakten för pälsdjursuppfödningen både i Sverige och EU – i kölvattnet av starka folkliga protester, ett tydligt forskningsläge om djurens lidande i pälsindustrin och pandemins förödande konsekvenser. World Animal Protection arbetar aktivt både i Sverige och på EU-nivå före en sådan utveckling. Pälsindustrin har länge varit en skam för svensk och europeisk djurskyddspolitik. Att stänga in pälsdjur i små burar för att tjäna pengar på deras päls hör inte hemma i ett modernt samhälle. Nu är det verkligen hög tid att förpassa pälsindustrin till historien.
▶ Är du också djurvän?
Då är vi mycket tacksamma om du stödjer vårt arbete! World Animal Protection är en global djurskyddsorganisation med rötter ända tillbaka till 1950-talet. Vi är verksamma över hela världen har kontor i Nord- och Sydamerika, Europa, Afrika, Asien och Oceanien.
Vårt arbete för att stoppa djurs lidande i Sverige och andra länder är särskilt fokuserat på två områden: att hjälpa djuren i livsmedelsindustrin och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer. Vi arbetar både med att praktiskt hjälpa djur och opinionsbildning.
Med vår verksamhet för djuren bidrar vi också till att minska akuta globala problem, som klimathotet från djurindustrins stora utsläpp av växthusgaser, skogsskövling, och smittspridning mellan djur och människor.
World Animal Protections insatser för djuren är beroende av frivilligt stöd och hade inte varit möjliga utan generösa gåvogivare. Tillsammans är vi över 250 000 djurvänner som hjälper djur varje månad över hela världen!
Om du inte redan är gåvogivare, är vi är mycket tacksamma om du också vill vara med och skapa en djurvänligare värld: